Malkų kaitrumas

Tel.: +370 608 55554

Malkų prekybos nebevykdome.

Parduodamas šis interneto puslapis.
Su adresu ir svetainės duomenimis
Kreiptis: +37060855554

Namams šildyti naudojamos malkos turėtų būti išdžiovintos, nes degdamos sausos malkos išskiria daugiau šilumos, mažiau teršiami krosnies dūmtraukiai ir katilų degimo kameros. Išdžiūvusiomis laikomos tokios malkos, kuriose yra 15–20 proc. drėgmės. O ką tik nupjauto medžio drėgmė būna apie 50 proc.

 

Mediena pagal kaitrumą skirstoma į tris grupes:

  • Labai kaitri – Uosis,  Ąžuolas, Beržas, Klevas, Skroblas, Guoba
  • Kaitri – Pušis, Juodalksnis
  • Mažai kaitri – Eglė, Liepa, Drebulė, Gluosnis, Alksnis, Tuopa

 

Kaitrumo grupėMedienos rūšis (degimo temperatūra °С)Kaloringumas (kaitrumo matas)
ΙĄžuolas (900), Uosis (1044), Beržas (816), Klevas (1200), Skroblas (1020), Guoba (864)2000-2500 kcal
ΙΙPušis (624), Juodalksnis (552)1800-2000 kcal
ΙΙΙEglė (610), Liepa (660), Drebulė (612), Gluosnis (552), Tuopa (468)1500-1700 kcal

 

Renkantis malkas reikėtų įvertinti ne tik jų kaloringumą/kaitrumą, bet ir medienos svorį/tankį nuo kurio priklauso malkos degimo trukmė ir bendras išskirtas šilimos kiekis.

 

Medžių rūšis1 mmedienos svoris, kg
12-15% drėgnumoPusiau išdžiūvusiŠviežiai nukirsta
I kaitrumo grupė
Ąžuolas7608001020
Uosis750780924
Klevas690720862
Beržas650710878
II kaitrumo grupė
Juodalksnis540590827
Pušis520600863
III kaitrumo grupė
Drebulė510530762
Baltalksnis490520800
Liepa450580792
Eglė450550794